Onbezorgd én veiliger uitgaan

Onbezorgd én veiliger uitgaan dankzij innovatieve technologie

Uitgaan, naar de kroeg, naar een concert of naar een festival. Het kan gelukkig weer! We hebben er zo lang op moeten wachten en we staan te springen om weer ouderwets op stap te gaan. We willen elkaar weer live ontmoeten, we willen gezelligheid, lekker eten, muziek, dansen en dat allemaal zo onbezorgd en veilig mogelijk.

De horeca- en evenementenbranche zat natuurlijk niet stil tijdens de lockdowns. Ze toonde veerkracht en paste zich op allerlei manieren aan aan het nieuwe normaal. Onbezorgd en veilig op stap, dat is wat de branche het uitgaanspubliek wil bieden. Maar kan dat eigenlijk nog wel? Op die vraag geeft veiligheidsexpert Sander Schaepman hier antwoord.

Veiligheidsproblemen in het uitgaansleven

Sander Schaepman, onder meer  bekend als hoofd opsporingsteam van het TV programma Hunted, maakt zich best wel zorgen als het gaat om veiligheid tijdens het uitgaan. Er zijn natuurlijk altijd wel problemen geweest rondom uitgaan. Overlast door drank en drugs, zakkenrollers, vandalisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daar komt nu in sommige gevallen ook nog de toegangscontrole bij als gevolg van de CoronaCheck. Dit kan zorgen voor onrust aan de deur maar ook op straat. ‘Zeker als het weer steeds drukker wordt, moeten we met z’n alle blijven werken aan het oplossen, maar beter nog aan het voorkomen van problemen’, aldus Schaepman.

Schaepman is ook Adviseur Veiligheid en Openbare Orde van de Gemeente Helmond en daarmee nauw betrokken bij beleidsontwikkeling en probleemoplossing op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Volgens Schaepman wordt er ook nu vooral gezocht naar lokale samenwerkingsverbanden om het uitgaan veiliger te maken. Daarbij zijn gemeente, politie en horeca betrokken. Maar er wordt ook gekeken naar wat het uitgaanspubliek zelf kan doen om een avondje uit veilig én onbezorgd te laten verlopen.

Vele partijen zetten zich in voor een gezellig avondje uit

De afgelopen jaren zijn er al veel maatregelen getroffen die de veiligheid tijdens het uitgaan hebben verbeterd. Horecaondernemers zetten op grote schaal veiligheidspersoneel in en gemeentes zorgen op veel plaatsen voor veilige fietsenstallingen. Daarnaast zorgt cameratoezicht ervoor dat ongeregeldheden snel kunnen worden gesignaleerd. Maar de camera’s werken ook preventief en geven het uitgaanspubliek vaak een gevoel van veiligheid. Om de eigen veiligheid te verbeteren kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van innovatieve apps. Zo is er de SOS Alarm app. Deze app wil ervoor zorgen dat er sneller hulpverleners bij een calamiteit aanwezig zijn. Daarnaast is er de Companion Mobile Safety app die handig is als je alleen over straat loopt. Vrienden of familie kunnen via de app en met behulp van GPS precies zien hoe je loopt en in geval van nood kun je direct hulp inschakelen.

Een geweld- en criminaliteit-loze uitgaanswereld

‘Het is natuurlijk een utopie maar ik vind dat we in de kern moeten streven naar een geweld- en criminaliteit-loze uitgaanswereld. Ik zie echter veel onnodig onveilige situaties tijdens het uitgaan. Situatie die leiden tot ongemak, overlast, ergernis, criminaliteit en zelfs geweld. Soms kan een ogenschijnlijk klein hiaat in veiligheid grote gevolgen hebben’, aldus Schaepman. Als voorbeeld hiervan noemt hij het ontbreken van een goede en veilige voorziening voor het ophangen van jassen. Voor het uitgaanspubliek is het met name in de herfst en de winter vaak een punt van zorg. Wat doe je met je goede jas? Laat je ‘m thuis, hou je ‘m aan, hang je ‘m op? Jassen die op de grond terecht komen en diefstal van jassen is volgens Schaepman één van de grootste irritaties met betrekking tot een onbezorgd avondje uit. Het leidt nogal eens tot chaotische taferelen en zelfs tot vechtpartijen. Dit is dan natuurlijk een enorme domper op een gezellig avondje uit.

Innovatieve technologie maakt uitgaan leuker, onbezorgder én veiliger

Waar problemen zijn, worden oplossingen bedacht. Slimme technieken kunnen het uitgaan onbezorgder én veiliger maken. ‘Laatst werd ik gewezen op een Nederlandse uitvinding die naar mijn idee op een hele innovatieve manier bijdraagt aan een leuker, veiliger en onbezorgder avondje uit’ aldus Schaepman.

Het bedrijf Kaplock.nl levert een innovatieve garderobeservice voor onder andere de horeca. Met een beveiligde kapstok van Kaplock hang je zelf eenvoudig je eigen jas op slot. En na afloop haal je hem weer net zo snel op. ‘Dit soort initiatieven zou wat mij betreft veel meer gestimuleerd mogen worden omdat het bijdraagt aan een gevoel van veiligheid tijdens het uitgaan. En daarnaast kun je gewoon je mooiste jas aandoen, ook wanneer je een avondje op stap gaat. Dat is nog eens onbezorgd uitgaan’, aldus de enthousiaste veiligheidsexpert Sander Schaepman.

Impressie

Uncle buck

Interesse gewekt? Neem direct contact op

Vul onderstaande gegevens in